Carrièreswitch

Van je zwakke punt, je kracht durven maken …

Toen ik tien jaar geleden vol enthousiasme aan de opleiding tuinarchitectuur begon, had ik een heel romantisch beeld van de job. Veel buiten zijn, samen met bewoners nadenken over hun tuinconcept, opzoeken welke planten waar zouden komen en aansluitend hierbij tekeningen maken … op papier.

Wat ik in mijn ideale job niet had voorzien was het intensieve gebruik van tekenprogramma’s. Voor mijn niet meer dan gruwelijk geklik in AutoCAD en andere marteltuigen.

Het is machtig wat je met die programma’s kan en ik keek dan ook met bewondering naar wat mijn twee keer zo jonge studiegenoten tevoorschijn toverden. Stiekem vond ik plannen die met de hand getekend waren nog altijd mooier om naar te kijken.

De lessen bleef ik met veel plezier volgen, maar ik borg de droom voor mijn carrièreswitch op. Ik vond het echt jammer dat ik niet op mijn achttiende aan de opleiding begonnen was, toen het wel nog allemaal old school ging.

Dan was ik nu misschien de eigenaar van een ontwerpbureau waar de jongere snaken verslingerd waren aan tekenen op de computer en mocht ik overleggen met klanten en ontwerpschetsen tekenen. Een mens mag dromen.

Ik maakte met de kennis die ik verzameld had wel een ontwerp voor mijn eigen tuin. Vanzelfsprekend op papier. Met mijn zelfgetekende plan trok ik naar een ervaren tuinaannemer (of vijf want je moet altijd meerdere offertes vragen en je buikgevoel volgen … als die leukste ook betaalbaar is natuurlijk).

Die brave man voerde het tuinplan uit zoals ik het me vooraf had ingebeeld en een paar maanden later zat ik in mijn ‘tot leven gewekte tekening’ zonder dat de computer er aan te pas was gekomen, behalve om de overschrijving naar de aannemer te betalen natuurlijk.

Het was dus wel degelijk mogelijk, alleen zag ik het toen zelf nog niet!

Mijn ogen zijn pas opengegaan tijdens een keramiekworkshop bij Terre-Pure. Een dag kleien is de ideale manier om uit je hoofd te komen. En ineens zag ik de parallellen tussen haar en mij. Els heeft namelijk van haar zwakke punt, haar kracht gemaakt.

Het draaien van potten lag haar niet echt dus is ze met gipsen mallen beginnen werken. En laat dat nu net zijn wat haar workshops zo toegankelijk maakt! Op anderhalve dag krijg je een prachtig resultaat, ook zonder het draaien in de vingers te hebben.

Het verhaal van de weg die Els afgelegd heeft om te komen tot het concept van Terre-Pure. Het mooie zicht vanuit het atelier op de tuin. Het creatief proces met de klei en de steun van iemand die op haar beurt ook in mij geloofde, heeft ervoor gezorgd dat ik toch weer begon te denken dat er ook voor mij een manier moest zijn om van tuinontwerp mijn job te maken.

Aan de tekentafel voel ik me wél thuis. Het magische effect van die dikke en dunne lijnen op papier. Het zoeken naar de juiste vormen. Het spelen met volumes en daarna de tekening opkleuren zodat het ontwerp tot leven komt.

Mijn eigen tuin is het bewijs dat het kan en er zijn vast nog wel genoeg mensen die de manier waarop ik graag ontwerp als sterkte zien. Die geen nood hebben aan heen- en weer gemail. Die snel een ontwerp willen waar ze zelf mee verder kunnen zonder dat de tuin een echte werf wordt.

Daarom dat ik het er toch op gewaagd heb en er van uit ging dat er ook een publiek was voor mijn aanpak. Na een heel aantal succesvolle tuinbezoeken blijkt dat dat gevoel juist zat.

Tuineigenaars die graag een eenvoudig ontwerp willen waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Een plan dat we samen bedacht hebben zodat ze stap voor stap hun tuin gezelliger kunnen maken én dus meer zullen genieten van hun buitenruimte.

Met kalkpapier en kleurrijke stiftjes teken ik een tuinplan waar je bij zit. De ideale combinatie van mijn skills als pedagoog en als tuinontwerper die het graag simpel houdt. Omdat de wereld al ingewikkeld genoeg is.

Als je mij graag in jouw tuin aan het werk wil zetten en een masterplan voor de make-over van je tuin kan gebruiken dan hoor ik het graag. Want niet iedereen heeft zin in een carrièreswitch.