Je saaie tuin leuker maken

Heel veel tuinen zijn oersaai!

Het klinkt hard, ik weet het. Maar als ik kijk naar de gemiddelde tuin dan is het echt een dooie bedoening.

Een rechthoekige lap gras met wat sparren er om heen. Een Zwitserse chalet als tuinhuis knal in het midden van den hof en als je geluk hebt nog wat dode planten in pot op de hoek van het terras.

Je zou er bijna bij beginnen te huilen.

Binnen kijken bij de buren

In alle voyeuristische huizenprogramma’s die ik zie – want ik kijk net zo goed graag binnen in huizen van wildvreemden – zijn mensen op zoek naar een grote tuin op het zuiden.

Soms laten ze daarvoor zelfs een prachtig huis schieten. De tuin is te klein of georiënteerd op de volgens hen verkeerde windrichting.

Ik snap het wel. Een eigen stukje groen is belangrijk.

Maar doe daar dan alsjeblief ook iets mee. Zo zonde van al die ruimte!

Vuilnisbakken en dode planten

Je tuin is méér dan een plek voor de vuilnisbakken. Méér dan een stelplaats voor de fietsen. Méér dan een verzameling rommel in een lelijk tuinhuis dat eigenlijk in de bergen thuishoort.

In bijna elke tuin waar ik kom staan dode planten in pot op elke hoek van het terras.

Daar is een heel logische verklaring voor, maar meestal weten we niet goed wat we doen. Een paar bloeiende plantjes op de kar in het tuincentrum om onszelf op te vrolijken en een paar weken later is het gedaan met de pret.

Oase van rust

Je tuin kan een oase van rust worden. Een groene plek vol leven waar je tot rust komt na een drukke dag. Waar vogeltjes steeds dichter bij durven komen, omdat je tuin voedsel en schuilplaatsen biedt.

Zou het niet zalig zijn als je naar buiten kijkt en bloeiende planten ziet. Een boom die mee kleurt met het seizoen. Gezellige zitplekjes die je naar buiten lokken op een zonnige dag.

Een tuinberging die opgaat in het groen. Waar je enkel spullen stockeert die je echt gebruikt. Die ook een heel stuk minder ruimte inneemt op die manier.

Gezellige tuinkamers

Verschillende hoekjes die elk hun eigen charme hebben. Waar iedereen in het gezin zijn eigen favoriete plek heeft.

De ene met de handen in de aarde in de weelderige moestuin, de ander lekker lui in de hangmat aan het genieten van een goed boek.

Je tuin hoeft niet saai te zijn. Met wat doordachte ingrepen maak je er in een paar weken een paradijsje van.

Schakel een tuinontwerper in die meedenkt

Als je graag door een ervaren tuinontwerper wordt meegenomen in een stappenplan om je saaie tuin te pimpen dan ben ik met veel plezier jouw ijverige tuincoach.

Samen zetten we een stap in de goede richting met de cursus tuinontwerp. Ik leer je kijken als een expert en je eigen tuinplan maken.

  • Zodat je binnenkort een masterplan hebt om je tuin om te toveren tot een gezellige plek.
  • Zodat je weet wat de ingrediënten zijn van een leuke en interessante tuin.
  • Zodat je begrijpt waarom je op de ene plek wel wil gaan zitten en de andere straal voorbij loopt.

Ontwerp je eigen droomtuin. Dan kan je volgend seizoen al volop genieten van je prachtige nieuwe tuin die allesbehalve saai is. Ik beloof het.