Je saaie tuin leuker maken

Heel veel tuinen zijn oersaai!

Het klinkt hard, ik weet het. Maar als ik kijk naar de gemiddelde tuin dan is het echt een dooie bedoening.

Een rechthoekige lap gras met wat sparren er om heen. Een Zwitserse chalet als tuinhuis knal in het midden van den hof en als je geluk hebt nog wat dode planten in pot op de hoek van het terras.

Je zou er bijna bij beginnen te huilen.

In alle voyeuristische huizenprogramma’s die ik zie – want ik kijk net zo goed graag binnen in huizen van wildvreemden – zijn mensen op zoek naar een grote tuin op het zuiden.

Soms laten ze daarvoor zelfs een prachtig huis schieten. De tuin is te klein of georiënteerd op de volgens hen verkeerde windrichting.

Ik snap het wel. Een eigen stukje groen is belangrijk.

Maar doe daar dan ook iets mee!

Je tuin is meer dan een plek voor de vuilnisbakken. Meer dan een stelplaats voor de fietsen. Meer dan een verzameling rommel in een lelijk tuinhuis.

Je tuin kan een oase van rust worden. Een groene plek vol leven waar je tot rust komt na een drukke dag. Waar vogeltjes steeds dichter bij durven komen omdat je tuin voedsel en schuilplaatsen biedt.

Zou het niet zalig zijn als je naar buiten kijkt en bloeiende planten ziet. Een boom die mee kleurt met het seizoen. Gezellige zitplekjes die je naar buiten lokken op een zonnige dag.

Een tuinberging die opgaat in het groen. Waar je enkel spullen stockeert die je echt gebruikt. Die ook een heel stuk minder ruimte inneemt op die manier.

Verschillende hoekjes die elk hun eigen charme hebben. Waar iedereen in het gezin zijn eigen favoriete plek heeft.

De ene met de handen in de aarde in de weelderige moestuin, de ander lekker lui in de hangmat aan het genieten van een goed boek.

Je tuin hoeft niet saai te zijn. Met wat doordachte ingrepen maak je er in een paar weken een paradijsje van.

Als je graag door een ervaren tuinontwerper wordt meegenomen in een stappenplan om je saaie tuin te pimpen dan ben ik met veel plezier jouw ijverige tuincoach.

Elke week zetten we een stap in de goede richting.

Zodat je binnenkort een masterplan hebt om je tuin om te toveren tot een gezellige plek.

Zodat je weet wat de ingrediënten zijn van een leuke en interessante tuin.

Zodat je begrijpt waarom je op de ene plek wel wil gaan zitten en de andere straal voorbij loopt.

Schrijf je in voor de cursus tuinontwerp. Dan kan je volgend seizoen al volop genieten van je prachtige nieuwe tuin die allesbehalve saai is. Ik beloof het.