Onderhoudsvriendelijke tuin

Bijna iedereen die hoort dat ik tuincoach ben, vraagt naar een tuin die onderhoudsvriendelijk is. Waar dus weinig of geen werk aan is. Iedereen is op zoek naar de heilige graal in tuinland.

  • Hoe je tuin netjes kan blijven en er toch volop bloei en kleur is?
  • Hoe je alleen maar kan genieten en er geen werk aan hebt?
  • Hoe je één keer je tuin aanlegt en er daarna nooit meer naar hoeft om te kijken?

Mijn antwoord is meestal minder onderhoudsvrij dan waarop ze hoopten. Een magisch beplantingsplan waar je helemaal geen werk aan hebt, bestaat niet.

Kunstgras is geen oplossing

Zelfs kunstgras vraagt de gepaste zorg. Al word je daar volgens mij toch iets minder zen van, want échte natuur is nog altijd de sleutel tot geluk.

De oplossing is echter vrij simpel. Leer ook genieten van kleine tuinklusjes. Je waardeert des te meer het resultaat als je er zelf aan mee gewerkt hebt.

Maak slimme keuzes voor je tuin

Natuurlijk kies je een boom die niet te groot wordt voor jouw tuin. Struiken die weinig snoei vereisen. Vaste planten die elk jaar terug komen om de aarde te bedekken, zodat je maar een paar keer per jaar moet wieden.

Je kan het onderhoud van je tuin beperken dankzij je plantenkeuze. Het kiezen van de juiste soorten helpt je al een heel eind op weg. Maar onderhoud vermijden is onmogelijk en zou ook ongelofelijk saai zijn. Het is net heerlijk om seizoenen te hebben.

Meer dan een mooi plaatje

Een tuin er niet is om alleen naar te kijken.

Ik geloof dat je pas echt ten volle geniet van jouw lapje grond als je ook hier af en toe tijd voor maakt:

  • Als je in de lente ook eens met je handen in de aarde zit om iets te planten
  • Tijdens de zomer uitgebloeide bloemen snoeit om de plant te stimuleren tot nieuwe bloei
  • Bladeren in de herfst bijeen harkt om de border mee te bedekken en tegelijk ook het gras wat licht en lucht te geven
  • In de wintermaanden mag alles zelfs even blijven zoals het is. Tijd om op krachten te komen, om te herbronnen, om moed te verzamelen voor een volgend nieuw seizoen

Loslaten is de kunst

De kunst is om te durven loslaten op gepaste tijden. Om niet te verwachten dat je tuin eruit ziet als een net gepoetst huis. Geef toe. Je bent al blij als het er twee dagen netjes blijft uitzien.

Modderschoenen in je pas gedweilde gang, was die zich weer opstapelt, klodders tandpasta in de lavabo van de kinderen. Het hoort er allemaal bij. Een gezin is nu eenmaal niet onderhoudsvrij en dat is helemaal niet erg.

To the rescue

Als ik je kan helpen om de juiste keuzes te maken voor je tuin zodat het een plezier wordt om af en toe de handen uit de mouwen te steken en zen te worden, dan kan je me inschakelen om je tuin onderhoudsvriendelijker te maken. En meteen ook interessanter en mooier.

Want hoe beter je kiest voor de juiste planten, hoe meer je een tuin zonder zorgen kan maken. We zorgen ervoor dat jij en je tuin weer goede vrienden worden.